GAMA Enerji yurt içindeki en büyük enerji santralı yatırımına başladı.

GAMA Enerji tarafından yatırımı gerçekleştirilen, tek başına Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 2.5’ini, Ankara’da tüketilen elektriğin ise yüzde 50’sinden fazlasını karşılayacak olan, Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı, yaklaşık 900 milyon Amerikan Dolar’lık yatırım bedeli ile doğalgaz santralleri kategorisinde son dönemin en büyük finansmanlarından biri olma özelliğini taşıyor.

GAMA Holding – GE Energy Financial Services ortaklığı olan GAMA Enerji A.Ş. tarafından Kırıkkale’de yatırımına başlanılan 840 MW kapasiteli Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı, kurulu gücü ve verimi bakımından şu anda Türkiye’de devrede olan ve yapımı devam eden kombine çevrim doğalgaz santalları içinde önemli bir yere sahip. 2016 yılında işletmeye geçecek Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı; kurulu güç, yüksek verim ve ileri teknoloji sayesinde, şu an çalışmakta olan doğalgaz santrallerine göre daha az karbon salınımı gerçekleştirecek.

Beş yerli bankanın (Türkiye İş Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Denizbank A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) sağladığı finansman paketi 22 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da imzalandı. 3 Aralık 2013 tarihinde ilk kredi kullandırımı gerçekleşen 840 MW kapasiteli Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın 2016 yılında tamamlanarak ticari işletmeye geçmesi planlanıyor.

Projenin enerji santralı ve şalt sahası anahtar teslim müteahhitlik sözleşmesi 2013 yılı Eylül ayında GE Energy ve GAMA Güç Sistemleri Konsorsiyumu ile imzalandı. GE’nin hem verimlilik hem de güvenilirlik bakımından kendini kanıtlamış en son teknoloji ürünü GE STAG 209 9FB MS konfigürasyonuna sahip olacak santralın dizayn ömrü 35 yıl.