GAMA HOLDİNG ortaklığı Amman’a su getirdi.

Ürdün’ün başkenti Amman ve çevresinde yaşanan su sorununu çözmeye yardımcı olacak stratejik projede sona yaklaşılıyor. Ekim ayında tamamlanması öngörülen Disi Su Temin ve İletim Projesi’nde, Ürdün halkının su ihtiyacının biran önce karşılanması amacı ile kısmi su teminine başladı. Deneme testleri sırasında da su başarı ile Amman’a getirildi.

Kısmi su temini için resmi açılış Ürdün Kralı II. Abdullah bin El-Hüseyin, Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Dr. Abdullah Ensour, Saray Nazırı Fayez Tarawneh, Ürdün Su ve Sulama Bakanı Dr. Hazim El-Nasser’in ve GAMA Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO Hakan Özman ve GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Arif Özozan’nın katılımı ile 17 Temmuz’da Madaba Pompa İstasyonu’nda gerçekleştirildi.

Ürdün’ün kişi başına düşen su miktarı dünya sıralamasında en düşükler arasında yer almakta. Şu anda sürdürülen uygulamaya göre Ammanlılar haftada sadece bir defa su alabilmekteler. Yetkililer, yıllık su tüketimi 900 milyon metreküp olan Ürdün’de, 2015 yılı itibariyle gereksinimlerini karşılamak üzere yıllık 1,6 milyar metreküp suya ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

2008 yılında Ürdün Hükümeti, GAMA Holding – GE Energy Financial Services ortaklığı olan Diwaco (Disi Water Company) ile 325 km’lik su boru hattının yapım ve işletmesi için imtiyaz anlaşması yaptı. Proje, Ürdün’ün güneyindeki Disi Bölgesi’nde bulunan yeraltı su havzasından 25 yıl süre ile çıkarılacak olan yılda 100 milyon metreküp suyun, 325 km çelik boru hattı ile Amman’a taşınması ve Amman’da bulunan rezervuarlardan halka ulaştırılmasını kapsamakta. 25 yıllık imtiyaz süresi ardından projenin işletmesi Diwaco tarafından Ürdün Hükümeti’ne devredilecek. Disi Su Temin ve İletim Projesi, Ürdün’ün 2015 yılı için öngörülen toplam tüketiminin yaklaşık % 6’sını karşılayacak.

Su ihtiyacının en fazla olduğu yaz aylarında, Ürdün halkının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ticari işletme dönemi öncesinde, Disi Water Company (Diwaco) kısmi su temini gerçekleştirdi. Ürdün halkının kullanımı öncesinde Diwaco tarafından getirilen suya Dünya Sağlık Örgütü direktiflerine uygun olarak uygulanan bir seri laboratuvar testleri yapıldı. Ardından, hem kullanım hem de içme suyu standartlarına sahip olan suyun Ürdün halkına ulaştırılmasına 10 Temmuz itibariyle başlandı. %40 kapasite ile iletimine başlanan su miktarı, Ticari İşletme Dönemi’ne kadar Bakanlık onayı ile kademeli olarak artırılacak.

Ürdün Su ve Sulama Bakanı Dr. Hazim El-Nasser’e göre Amman’a halihazırda günlük 400,000 metreküp su verilebilmekte. Kısmi su temini sayesinde günlük 110,000 – 130,000 metreküp ilave su iletilecek. Bakan, yaptığı açıklamada ayrıca Amman halkına haftada bir yerine dört defa su iletilmeye başlanacağını ve Disi projesinin yakın zamanda Ürdün’ün diğer bölgelerine de su sağlayacağını belirtti.

Disi Su Temin ve İletim Projesi Ürdün’deki en büyük Türk yatırımı olup, Ürdün ve çevresindeki ülkelerde özel sektör tarafından finanse edilmiş en büyük su temini projesi olma özelliği dolayısıyla EMEA Finance’in “Best Infrastructure Deal in the Middle East: Disi-Mudawarra to Amman Water Conveyance System” ödülüne ve Euromoney’nin Project Finance “Deal of the Year” ödülüne layık görülmüştü.