İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKALARIMIZ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM POLİTİKASI

AMAÇ VE KAPSAM

Bu insan kaynakları politikasının amacı, GAMA Enerji AŞ’de ve tüm bağlı şirketlerinde (hepsi birlikte “GEAŞ”) insan kaynakları kapsamında ele alınan süreçlerle ilgili çalışanları bilgilendirmek, çalışan yönetici ilişkilerini kurmak, düzenlemek ve geliştirmek; çalışanların çalışma koşullarını ve haklarını öğrenebilecekleri bir sistem geliştirmek ve aynı zamanda adil yaklaşım ve fırsat eşitliği sunulmasını teşvik etmektir. Bu politikayla GEAŞ, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmeleri’ne, Uluslararası Finans Kuruluşu Performans Standartları’na, Ulusal İşçi ve İstihdam Kanun ve Yönetmelikleri’ne ve yerel hukuk kurallarına uyum sağlamayı amaçlamaktadır. Tüm GEAŞ çalışanlarına, çalışma koşullarını ve istihdam koşullarını belgelemekte ve bildirmektedir.

Bu insan kaynakları politikası, üst yönetim dahil tüm GEAŞ çalışanlarını kapsar.

İŞ İLİŞKİSİ YAPISI VE PERFORMANS

Çalışanla iyi bir ilişki kurmak, verimliliğinin artırılmasındaki en etkili yollardan biridir. GEAŞ nezdinde iş memnuniyetinin sağlanması önemlidir. İşlerinden memnun olan çalışanlar en iyi şekilde ilişkileri yönetme ve yüksek performans sergileme eğilimine sahiptir.

Çalışanların iş tatminini etkileyen faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
• İş tanımı
• Maaş ve yan haklar
• Terfi sisteminin algılanan adilliği
• Çalışma koşullarının kalitesi
• Yönetim tarzı
• İş yerindeki sosyal ilişkiler
• İş-sosyal yaşam dengesinin kurulması

ÇALIŞAN MOTİVASYONU

Çalışanla iyi bir ilişki kurmak, verimliliğinin artırılmasındaki en etkili yollardan biridir. Motivasyonu yüksek çalışanlar, daha iyi ve daha fazla sonuç üretmektedir. GEAŞ nezdinde çalışan motivasyonunu yükseltmek, çalışan bağlılığını ve memnuniyetini en üst seviyede tutmak esastır.
GEAŞ günün gelişen ve değişen koşullarına uygun ve yönetim trendlerini takip eden yönetim sistemlerini ve uygulamalarını hayata geçirmeyi amaçlar. Çalışanların, sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi haklarına saygı gösterir. Kariyer planlamalarını oluşturma ve çalışanı yönlendirme konusunda destek verir.

ÜCRET YÖNETİMİ

GEAŞ için objektif ve adil bir ücret politikası belirlemek esastır. Ücret politikalarında eşit işe eşit ücret prensibi ile hareket eder. Tüm çalışanlar kapsamında ücret artışları yılda bir defa ocak ayı içerisinde belirlenir ve ücretlere ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yansıtılır. Ücret artışı belirleme dönemlerinde sektör standartları göz önüne alınarak, gerekmesi durumunda bağımsız kuruluşlardan görüş alınarak ücret artışı belirlenir.

AYRIMCILIK YAPMAMA, FIRSAT EŞİTLİĞİ VE ÇEŞİTLİLİĞİN DESTEKLENMESİ

GEAŞ nezdinde eşit muamele ilkesi esastır. GEAŞ;

• İşe alma, eğitim, performans değerlendirme, ücret ve yan haklar ile fesih koşullarında adil davranır ve fırsat eşitliği sunar.
• Kişisel farklılıklara ve cinsiyet farklılıklarına karşı önyargıda bulunmaz. İnsan haklarına saygı duyarak ve çalışanlarına kendilerini değerli hissettirerek her türlü ayrımdan uzak bir çalışma ortamı sunar.
• Çalışanları ırk, inanç, medeni hal, fiziksel görünüm, yaş, cinsiyet gözetmeksizin özgürlük, itibar, ekonomik güvenlik ve fırsat eşitliği sağlayan koşullarda çalışma hakkına sahiptir.

KADIN ÇALIŞANLARIN İŞ HAYATINDA DESTEKLENMESİ

GEAŞ, kadınların başta iş hayatı olmak üzere, yaşamın her alanına etkin katılımını desteklemekte ve kadınların iş hayatına katılımını kolaylaştırıcı uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, çalışanlarımızın ve taşeronlarımızın farkındalıklarının artırılması amacıyla bilinçlendirme eğitimlerinin yapılması desteklenmektedir.

GEAŞ, cinsiyetten bağımsız ve performansa dayalı maaş artışı politikasını benimsemiş olup, terfi konularında cinsiyet ayrımcılığına mahal vermemektedir. Kadın çalışanların kariyer hedefleri kapsamında yöneticilik kademelerinde yer almaları desteklenmekte ve bu kapsamda çalışanlar teşvik edilmektedir. GEAŞ tüm çalışanlarının iş, aile ve sosyal yaşam dengesini kurmalarını destekler. Çalışanların memnuniyetini, huzurlu ve sağlıklı bir ortamda işlerini gerçekleştirmelerini gözetir.

SOSYAL SORUMLULUK

GEAŞ’ın yöneticileri ve çalışanları, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini destekler ve bu projelere katılımda bulunmayı teşvik eder. Çalışanlar gönüllülük esasına göre istedikleri kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını benimsemekte özgürlerdir.

SÜREKLİ ÖĞRENME

GEAŞ için yaşam boyu öğrenme ilkesi geçerlidir. Çalışanların kendilerini geliştirmeleri için teşvik eden ve imkân sağlayan bir anlayış benimsenmiştir.

Çalışanların kendini ve işini geliştirmesi, değer yaratması, çalışanın temel sorumluluğu olarak kabul edilir. GEAŞ, mevcut ve gelecekteki organizasyonel ve bireysel gereksinimleri dikkate alarak çalışanlarını geliştirmek için destekleyici faaliyetlerde bulunur.

YETENEK YÖNETİMİ

GEAŞ bünyesinde yetenek yönetimine önem verilir. Çalışanların yetkinliklerinin ve bilgi birikimlerinin en aktif şekilde kullanılmasının sağlanması ve desteklenmesi önemlidir. GEAŞ çalışanlarının yetkinlik, kapasite gelişimini destekler.

Doğru işe doğru personel seçilmesi, iş sürecine katma değer yaratılması açısından önemli bir etkendir.

GEAŞ nezdinde işe alım süreci aşağıdaki gibidir,

• İlan ve başvuru toplama süreci
• Özgeçmiş değerlendirilmesi ve kısa liste oluşturulması,
• Mülakat süreci (İK ve teknik mülakat),
• Referans kontrolü,
• Değerlendirme süreci
• İş teklifi

ÇALIŞMA KOŞULLARI

Çalışma koşulları organizasyon için çok önemlidir. Çalışma koşulları tanımı, bir işin çalışanlarının şart ve koşullarını ve çalışma ortamını belirtir. Çalışma koşulları, iş saatleri, fiziksel yönler, yasal haklar ve sorumluluk, örgüt kültürü, iş yükü ve eğitimi içeren iş yerinde iş gücünü etkileyen mevcut durumları ve çalışma ortamını ifade eder.

GEAŞ bünyesinde haftalık azami 45 saatlik çalışma düzeni uygulanmaktadır. İşveren ve çalışan ulusal hukuk kurallarında da yer alan kanunlara tabidir. Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri, ihbar ve kıdem ödemeleri, iş sözleşmesinin işçi ve/veya işveren tarafından feshi süreçleri vb. tüm konularda hem işçi hem işveren iş kanununa tabidir ve uygulamalar bu kapsamda gerçekleşir.

GEAŞ, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili bulunulan ülkenin yürürlükte bulunan yasal mevzuatlara ve uygunluk yükümlülüklerine tam uyum sağlamayı gözetir ve buna göre tedbir alarak hareket eder.

GEAŞ, meslek hastalığı ve çalışma güvenliği konularını çalışmalarının her safhasında göz önünde bulundurur.

GEAŞ çalışma koşulları ile ilgili düzenlemeleri Kalite, Çevre, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Politikası kapsamında ele alır ve yönetir.

İŞÇİ ORGANİZASYONU

İşçilerin çalışma ve yaşama koşulları adalet ilkelerine göre düzenlenmekte ve işçiler buna uygun olarak bilgilendirilmektir. GEAŞ çalışanlarının talep ve istekleri doğrultusunda toplu iş sözleşmesi ve sendikalaşma süreçlerine destek verir.


GÖNÜLSÜZ İŞ GÜCÜNÜN ENGELLENMESİ

Tüm çalışanlar, özgür iradelerini kullanarak işe girme ve işlerini feshetme hakkına sahiptir. GEAŞ, yürürlükteki kanun ve yönetmeliklerin geçerli gereksinimlerine uygun olarak insan kaynakları politikalarını yürütmektedir.

ZORLA ÇALIŞTIRMA VE BUNUN ENGELLENMESİ

GEAŞ nezdinde insan ticareti, zorunlu çalışma ya da köleliği asla kabul etmez ve uygulamaz. Her türlü zorla çalıştırma, kölelik ve insan kaçakçılığı GEAŞ’ın “sıfır tolerans” ilkesine dahildir. GEAŞ, hiçbir çalışanı tehdit ve zorla çalıştırmaz, çalışanlarının kişisel bilgilerini ve korumakla yükümlü oldukları haklarını korur ve işten ayrılma hakkı olan işçilere ve işçilerin istifa haklarına saygı duyar ve bunu korur. Çalışan hakları, fazla mesai ücreti ödenmesi ve izin kullanımları gibi konular dahil olmak üzere korunur. GEAŞ, bu prensiplere beraber çalıştığı iş ortaklarının da uyması amacıyla iş ortaklarıyla yaptığı sözleşmelere ilgili maddeleri ekler.

ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRMA VE BUNUN ENGELLENMESİ

Türk yasalarına göre kanunda aksi belirtilmedikçe, on beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. GEAŞ, çocuk işçiliğini asla kabul etmez ve uygulamaz.

Çocuk işçiliğinin kullanılması kesinlikle yasaktır. İş ortakları, reşit olmayanların çalışması ile ilgili tüm yasal gereksinimleri gözlemlemek zorundadır.

Her türlü çocuk işçiliği, “sıfır tolerans” politikamıza dahildir. GEAŞ, bu prensiplere beraber çalıştığı iş ortaklarının da uyması amacıyla iş ortaklarıyla yaptığı sözleşmelere ilgili maddeleri ekler.

Özet olarak GEAŞ, herhangi bir koşulda ulusal yasalar tarafından tanımlanan şekilde, istihdam için asgari yaşın altında çalışanlar istihdam etmeyecektir.

Stajyerlik eğitim programları, yukarıdaki açıklamalar kapsamı dışında yer aldığından GEAŞ, stajyerlik eğitim programlarının geliştirilmesini desteklemekle beraber stajyerler asla yüksek riskli işlerde ya da alanlarda görevlendirilmez ve tek başlarına bu alanlara girişlerine izin verilmez.

YÖNETİM SİSTEMLERİ, ŞİKAYET VE İLETİŞİM

GEAŞ, politikalarını gerçekleştirmek ve uygulamak için sürdürülebilir yönetim sistemleri oluşturur. Bu gibi yönetim sistemleri; asgari olarak sorumlu kişi/ kişileri belirler, politikaların ihlalinden dolayı çalışanların anonim şikâyetlerde bulunmalarını sağlar ve işe alım politikalarının çalışanlar ve potansiyel adaylar arasında net olarak anlaşılmasını sağlar.

GEAŞ, şikayette veya ihbarda bulunan veya şikayetin/ihbarların doğruluğunu belirleme faaliyetlerine katılmış olanlara karşı herhangi bir türde tehdit veya misillemeye tolerans göstermez. GEAŞ, şikayette/ihbarda bulunanın kimliğinin açıklanmayacağını garanti eder ve bu prosedür çerçevesinde uygunsuz davranış bildiriminde bulunmuş olanlara karşı misilleme yapan veya tehditte bulunanlara karşı gereken şikayet disiplin prosedüründe yer alan yaptırımları uygulama hakkını saklı tutar.

TACİZ VE ŞİDDET

GEAŞ bünyesinde fiziksel, psikolojik taciz, cinsel taciz, sözlü taciz veya istismar da dahil olmakla birlikte, bunlarla sınırlı olmamak koşuluyla hiçbir taciz biçimi tolere edilmez. GEAŞ; disiplin, şiddet ve taciz ile ilgili konularda ulusal yasalara, yönetmeliklere ve usullere uyar. Bu tarz bir durum yaşandığı zaman Şirket Disiplin Prosedürleri’ne göre işlem yapılır. GAMA Enerji için ayrıca bu konudaki şikayet ve bildirimleri
seffaf@gamaenergy.com email adresinden ve/veya 0850 522 42 62 telefon numarasından doğrudan ya da anonim olarak yapılabilir.